DE EERSTE (LEUKE) GRAP VAN ALEX PLOEG

Tekst Alex Ploeg
Fotografie Diederick Bulstra

Alex Ploeg (34) is cabaretier en maakt furore met zijn voorstelling Ultimatum. Je ziet hem ook op het podium als lid van Comedytrain en op tv in het satirische programma Klikbeet.

Mijn eerste optreden was bij het open podium van Crea in Amsterdam. Ik was begin twintig en eerder die week was ik gedumpt door mijn eerste serieuze relatie. Laten we haar voor het gemak ‘Sanne’ noemen. Ook omdat dit haar naam was. Sanne had me op een grijze maandag in oktober meegenomen voor een dramatische wandeling langs het strand bij Zandvoort. Dat had eigenlijk al wel een signaal moeten zijn; ‘Hee ik moet je wat vertellen, maar laten we eerst in onheilspellende stilte langs de zee lopen’. Na een chocomel en een portie kibbeling maakte ze het uit. Ik heb een tijdje liggen janken in een duinpan en toen zijn we samen met de trein weer naar huis gegaan. Onze eerste date was ruim twee jaar daarvoor op een woensdagavond in Amsterdam. We gingen naar comedyclub Toomler, het thuishonk van Comedytrain. Waar al mijn helden ooit hún eerste comedystapjes hadden gezet. Gek genoeg was het haar idee geweest om daarheen te gaan voor onze date. Zij kende via-via één of andere wannabe die onlangs Comedytrain-lid was geworden. Hij heette Peter Pannekoek. ‘Wat een overdreven artiestennaam’, dacht ik toen. En dat denk ik nog steeds. Toomler is de perfecte plek voor een eerste date. Er is drank en je hoeft niet te praten. Bovendien kun je peilen of de ander een goed gevoel voor humor heeft. Lach je smakelijk om dezelfde holocaustgrappen? Dan is het een blijvertje! Ik was gebiologeerd door de comedians. Het publiek lachte veel en hard. En op de momenten dat zij niet lachten, lachten de comedians achterin juist heel hard. Ik weet nog dat ik de gedachte had: ‘Volgens mij ben ik ook zo’n gast.’ Ik voelde het aan mijn water: Ik wil dit. Ik ga dit doen. Nooit was ik van iets zo zeker: ik word comedian en lid van Comedytrain! Vervolgens heb ik twee jaar lang niks gedaan met comedy. Het is te makkelijk om het angst te noemen. Het was namelijk ook een misplaatste arrogantie. Ik had een ideaalbeeld in mijn hoofd dat áls ik eenmaal zou beginnen, de comedywereld ook nooit meer hetzelfde zou zijn. Ik wilde onmiddellijk perfect zijn. Helemaal af. Daadwerkelijk optreden en wellicht op mijn bek gaan zou dit ideaalbeeld aan diggelen slaan. Dus twee jaar lang trad ik niet op en was ik de beste comedian ter wereld. Tot Sanne besloot me in Zandvoort te trakteren op kibbeling en eenzaamheid. Radeloos schreef ik me in voor een open podium en tot mijn schrik kon ik die donderdag al terecht. Dus nu moest ik wel. Ik was bloednerveus. Mijn act bestond voornamelijk uit absurde verhalen over arrogante hamsters en werd ontvangen met de lauwe reactie die het verdiende. Maar tussendoor deed ik een grap die me eerder die dag was binnengeschoten: ‘Het is net uit met mijn vriendin. We zijn uit elkaar gegaan vanwege een meningsverschil: ik was van mening dat het aan moest blijven en daar was zij het totaal niet mee eens.’ Een harde lach. Holy shit, dit voelde als pure heroïne (nam ik aan, mijn heroïneverslaving moest toen nog beginnen). Het was pijnlijk en waar en grappig. En opeens was er een lichtpuntje in de misère van die week. Ik had iets gevonden dat van mij was. Waar ik nog niet zo goed in was, maar wat ik wilde leren. Ik realiseerde me: als het mogelijk is ergens onmiddellijk perfect in te zijn, is het waarschijnlijk niet eens het nastreven waard. David Bowie zei ooit dat je altijd iets dieper het water in moet dan je denkt dat je kunt. Als je het gevoel hebt dat je nét niet meer kunt staan, ben je waar je moet zijn. Nou, Bowie was trots op me geweest. Ik kon het strand van Zandvoort niet eens meer zien.

Alex Ploeg Ultimatom

Sprint naar het theater voor Alex Ploeg. Onze tip? Ga op 16 of 17 oktober naar de Kleine Komedie. Je koopt je kaartjes vanaf een week voor de voorstelling met 50% korting. Check de speellijst voor nog meer theaters waar Alex speelt
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Verder

Verder lezen

De duizend vragen van Samya Hafsaoui

De carrière van Samya Hafsaoui (26) maakte dit jaar een grote sprong. Ze schrijft voor de populaire serie Vakkenvullers, presenteert en maakt programma’s. Als klap op de vuurpijl schreef Samya dit jaar haar eerste boek. Op haar Instagram zet ze belangrijke onderwerpen als mediarepresentatie op de kaart. ‘Mijn grootste doel is dat we met heel Nederland door één deur kunnen’.

Dit vergeet ik nooit meer

Zoals 2020 niet snel zal worden vergeten, zijn deze onvergetelijke momenten van CJP’ers ook lastig uit het geheugen te wissen. Van een uitje naar het theater tot een onschuldig filmavondje op de bank: ze staan voor eeuwig op je netvlies gebrand.

Treat yourself

Gefeliciteerd! Jij hebt 2020 overleefd! En dat is wel een cadeautje waard: gun jezelf nog één laatste bestelling dit jaar (dan gunnen wij je wat korting)