Hoe jou theatervoorstelling niet eindigt in een teleurstelling

Wat moet je weten als je voor de eerste keer naar een theatervoorstelling gaat? Wij verzamelden de beste tips van acteurs, theatermakers en programmeurs. ‘Je hoeft niet alles te begrijpen en je mag er alles van vinden. Echt alles.’

Tekst Rick van Veluw

No shame als je nog nooit een theatervoorstelling of toneelstuk gezien hebt. Wij helpen je graag op weg, want de ‘C’ in CJP staat nog altijd voor cultureel. De beste protips verzamelden we met de hulp van acteur Achraf Koutet van ITA, regisseurs Casper Vandeputte en Daria Bukvić van het Het Nationaal Theater en Ravian van den Hil, programmeur van het Holland Festival.

1. Zoek iets uit dat je prikkelt

Misschien nogal voor de hand liggend, maar een goed begin is het halve werk. ‘Theater kan soms best ingewikkeld zijn, dus is het goed om iets te kiezen waar je affiniteit mee hebt,’ zegt Achraf Koutet. ‘Zo doe ik dat zelf ook. Ik check ook altijd in welke stukken mijn favoriete acteurs en actrices spelen. Dan heb je sowieso zin om hen weer te zien acteren.’

2. Lees het programmaboekje of ga naar de inleiding van een voorstelling

Je hoeft geen theaterteksten uit je hoofd te leren, maar het lezen van een programmaboekje kan helpen. ‘Zeker als het een klassiek stuk is, of iets met veel tekst,’ aldus Daria Bukvić. ‘Het helpt enorm om een beetje extra context te krijgen. Als er een inleiding is: ga vooral. Het is gratis en je zit daarna beter voorbereid in de zaal.’

3. Probeer je telefoon een kwartier voor de voorstelling uit te zetten

Dus niet alleen tijdens het stuk. ‘Het is fijn om met een leeg hoofd een andere wereld in te duiken,’ zegt Daria. ‘Anders zit je net voordat het begint nog je Insta-story af te maken.’ Ook warm aanbevolen: je telefoon tijdens de voorstelling niet gebruiken. ‘Acteurs zien jou ook, horen jou ook,’ zegt Ravian van den Hil. ‘Ze zien het als je in je neus zit te peuteren of zit te appen.’ Oh ja, en vergeet niet naar het toilet te gaan voor je het theater induikt. Achraf: ‘Misschien een open deur, maar anders zit je zo onrustig in de zaal’.

Scènefoto van Melk & Dadels onder regie van Daria Bukvic. ® Kurt van der Elst

Zo, nu sta je helemaal voorbereid aan de start! Wij zorgen ervoor dat de drempel nóg lager wordt met wat mooie kortingen: vandaag start theaterfestival Holland Festival (tot wel € 48,- korting), vanaf september is Daria's voorstelling Melk & Dadels weer te zien, Casper van der Putte regisseert de voorstelling Immens op Oerol (CJP all inclusive voor € 129,-) en Achraf Koutet zie je vanaf 16 juni in ITA's De Kersentuin.

Dit is theater

Crash Park La vie d'une ile, te zien op Holland Festival 2019

4. Realiseer je dat het live is

Er staat namelijk nooit iemand bij de uitgang die vraagt of je een samenvatting kunt geven van de voorstelling. Ravian: ‘Het is prima om het niet te begrijpen. Als jij naar een dansvoorstelling gaat en alleen de mooie kostuums onthoudt, dan is dat ook prima. Het gaat om de ervaring.’

5. Je hoeft de voorstelling niet te begrijpen

Voor Ravian van den Hil is dit een hele belangrijke: het maakt dat theater veel meer leeft dan andere kunstvormen. ‘Het gebeurt voor je neus, je bent er bij’, zegt hij. ‘Het is niet zoals in de bioscoop, waar je gaat zitten en kijken. Theater is veel actiever. Je mag reageren, klappen, joelen. In het theater is heel veel dynamiek.’

6. Je mag er alles van vinden

Alles? ‘Ja, echt alles,’ zegt Casper Vandeputte. ‘Je mag het dodelijk saai vinden, of enorm slecht. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Zo’n gevoel is juist interessant: waarom vind je dat? Laatst was ik met een vriend naar een voorstelling. Het was afgrijselijk slecht. We zijn daarna de kroeg ingedoken en hebben uitgebreid nagepraat waarom we het nou zo slecht vonden. Dat was uiteindelijk een enorm inspirerende avond.’ Daria voegt daar nog een kleine nuance aan toe. ‘Formuleer niet direct na het laatste applaus een mening over de voorstelling. Geef jezelf even de tijd om het te laten bezinken en er écht over na te denken.’

7. Zie het als een ervaring, geen uitje

Een avondje theater is niet zoiets als een middagje Efteling. ‘Het is niet even lekker weg, het is geen uitje,’ zegt Casper. ‘Je bent er om jezelf met iets te confronteren, om iets mee te maken. Eigenlijk hetzelfde als een avondje uitgaan. Dat is ook veel leuker als er iets geks gebeurt. Als iemand keihard op z’n bek gaat, of je iemand ontmoet.’ 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Verder lezen