De duizend vragen van Samya Hafsaoui

De carrière van Samya Hafsaoui (26) maakte dit jaar een vlucht. Ze schrijft voor de populaire serie Vakkenvullers, presenteert en maakt programma’s. Als klap op de vuurpijl schreef Samya dit jaar haar eerste boek. Op haar Instagram zet ze belangrijke onderwerpen als mediarepresentatie op de kaart. ‘Mijn grootste doel is dat we met heel Nederland door één deur kunnen’.

Tekst Jente Lammerts
Fotografie Joel Quayson

2020 was een raar jaar, maar je hebt veel toffe dingen gedaan. Waar ben je het meest trots op?

‘Dit jaar heb ik mijn eerste boek geschreven: 36 vragen (en heel veel koffie). Het boek is een roman en gaat over Romaisa. Haar zus is net getrouwd en ze ervaart veel druk van haar Marokkaanse familie om ook te trouwen. Maar Romaisa zit daar helemaal niet op te wachten. Samen met haar collega van het koffietentje waar ze werkt verzint ze een plan.

Ik werd gesteund door Fonds ZOZ, een superfijn fonds dat mij financieel steunde. Dat scheelde erg veel! Ik hoefde me geen zorgen te maken over geldzaken en kon me volledig focussen op mijn creativiteit en het schrijven. Daar ben ik super dankbaar voor.’

Op jouw kanalen licht je misstanden uit over stereotypes in de media. Je maakt bijvoorbeeld dagelijks Stories over het overmatige gebruik van foto’s met daarop hoofddoekdragende vrouwen bij coronanieuws. Wat is daarin jouw drijfveer?

‘De onderwerpen die ik aankaart zijn zwaar en moeilijk, dat weet ik. Maar ik doe het echt omdat ik Nederland beter wil maken. Er zijn zoveel dingen waar ik het over wil en kan hebben. Bijvoorbeeld: waarom vinden we de witte badboy aantrekkelijk, maar een zwarte badboy eng? Waarom is het ‘I’m not like other girls’ type (een filmtype meisje dat zich gedraagt alsof zij geen ‘standaard’ meisje is, red.) nog steeds zo populair? En waarom vinden sommige mensen het nog altijd nodig om dingen te zeggen als ‘Goh, wat spreek je goed Nederlands’?

Ik denk altijd: Nederland is gebaseerd op gezelligheid. Eigenlijk is dat ook het grootste doel met mijn posts, gezelligheid voor iedereen. Iedereen verdient gezelligheid. En dat woord betekent veel: kan je zonder zorgen over straat? En op vakantie? Wie zien we automatisch als gezellig, en wie niet? Het kan soms heel vermoeiend zijn, maar ik voel me geroepen om dat te blijven doen en daarover te blijven posten.’

Heb je nog toffe projecten op de plank liggen?

‘Ik ben bezig met een film over 36 vragen (en heel veel koffie), en ik werk ook nog aan een musical. Ik vind het te gek om de regie in handen te hebben, van projectplan tot casting. En om maar groots te denken: mijn droom is om nooit meer hoeven uit te leggen waarom gezelligheid een recht is voor iedereen. Dan ben ik pas écht tevreden.’

Wat is jouw grootste ontdekking van dit jaar? Waar heb jij je volledig op gestort?

‘Ik heb, net als bijna iedereen, Animal Crossing gespeeld en een illegale knollenhandel opgezet, haha. Ook heb ik TikTok helemaal ontdekt. Ik vind dat die app de drempel verlaagt om media te maken. Niet moeilijk doen, maar gewoon met je telefoon iets filmen en online zetten. Ik vind TikTok supertof omdat ik daar alle soorten mensen tegenkom, iedereen kan er zijn ei kwijt. Of dat nou in comedy, dansen of wetenschap is.’

Wil je CJP’ers nog iets meegeven?

‘Als je kunst of media maakt, ga op zoek naar een fonds. Die zijn er voor je en bestaan om je te helpen. Maak daar gebruik van. Ze kunnen je financiële middelen en expertise bieden. Ga ervoor!’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Verder lezen

De duizend vragen van Samya Hafsaoui

De carrière van Samya Hafsaoui (26) maakte dit jaar een grote sprong. Ze schrijft voor de populaire serie Vakkenvullers, presenteert en maakt programma’s. Als klap op de vuurpijl schreef Samya dit jaar haar eerste boek. Op haar Instagram zet ze belangrijke onderwerpen als mediarepresentatie op de kaart. ‘Mijn grootste doel is dat we met heel Nederland door één deur kunnen’.

Dit vergeet ik nooit meer

Zoals 2020 niet snel zal worden vergeten, zijn deze onvergetelijke momenten van CJP’ers ook lastig uit het geheugen te wissen. Van een uitje naar het theater tot een onschuldig filmavondje op de bank: ze staan voor eeuwig op je netvlies gebrand.

Treat yourself

Gefeliciteerd! Jij hebt 2020 overleefd! En dat is wel een cadeautje waard: gun jezelf nog één laatste bestelling dit jaar (dan gunnen wij je wat korting)