Thorn strijdt en straalt als underdog

Thorn Roos de Vries (25) is acteur, drag king, activist en maker van de podcast CoupleGoals. Sinds augustus is Thorn, die non-binair is, te zien in de serie SpangaS: De Campus als Lesley, het eerste non-binaire personage in een Nederlandse serie. ‘Ik ben nu iets aan het doen wat echt zin heeft.’

Tekst Charlotte de Gier
Fotografie Roeltje van de Sande Bakhuyzen

2020 was raar, maar er waren ook mooie dingen. Als je terugkijkt op dit jaar, waar ben je dan trots op?

‘In mei ben ik met de opnames gestart voor mijn rol als Lesley in de serie SpangaS: De Campus. Dat ik hiermee meer zichtbaarheid kan creëren voor non-binaire personen vind ik heel tof en belangrijk. Tijdens mijn auditie heb ik gevraagd of het non-binair zijn een grote rol zou spelen. Je ziet vaak heftige verhalen rondom non-binaire personages. Het gaat dan alleen maar om genderidentiteit en het coming-out verhaal. Lesley is gewoon een heel leuk en inspirerend persoon die allerlei dingen meemaakt en toevallig ook non-binair is. Dat vind ik verfrissend aan dit personage.’

Lesley is je eerste acteerrol. Hoe is dat bevallen?

‘Heel goed! Het is fijn om op mijn 25e een nieuwe passie te ontdekken. Daarnaast is het tof om de underdog te zijn op de set. Het is een leuke positie, omdat mensen niet veel van je verwachten, maar daardoor kan je ze juist verrassen. Als ik optreed als drag king, geloof ik volledig in mijzelf. Als jij denkt: ‘I am the hottest bitch in the room’, dan gelooft de rest dat ook. Omdat de clubs dicht zijn en optreden er niet in zit, is het fijn om dit gevoel mee te nemen naar de set. Zeker in het begin had ik nog geen technieken om op terug te vallen, alleen mijn eigen zelfvertrouwen. Soms moet je een beetje bluffen.’

Wie heeft jou afgelopen jaar geïnspireerd?

‘Het is heel cheesy, maar dat is mijn vriendin Mandy Woelkens. Het is inspirerend om te zien hoe positief en strijdlustig ze is. Zij was erg aangedaan door de dood van George Floyd en de Black Lives Matter-protesten, maar je ziet bij haar altijd een vuur branden. Door haar houding blijf ik ook strijden. Niet alleen voor je eigen rechten, maar ook voor die van anderen.’

Wat heb je het meeste gemist in 2020?

‘Toch het nachtleven. Tijdens het optreden als Thorn Vineyard (Thorn’s drag king naam) kan ik mij totaal ontspannen. Dan denk ik alleen nog maar aan dansen, de mensenmassa en draaiende lichtjes om me heen. Als ik er over praat, krijg ik meteen een glimlach op mijn gezicht. Zonder corona zou 2020 een geslaagd jaar worden voor het optreden als drag king. Van optredens tot workshops: the sky is the limit. Ook was ik bezig met het organiseren van een eigen feest in Club Nyx. Dat moet helaas even wachten.’

Wat is jouw ontdekking van het jaar die CJP’ers moeten checken?

‘Omdat ik samen met Mandy de podcast CoupleGoals maak, luister ik nu ook meer naar podcasts. Off Camera van Sam Jones is heel tof. Hij gaat twee uur lang in gesprek met acteurs, waardoor je ze echt leert kennen. Ik vond de aflevering met de recent overleden acteur Chadwick Boseman heel inspirerend. Hij vertelt over de volledige overgave aan zijn rollen, maar ook over de representatie van zwarte mensen in Hollywood. Het gaf me stof tot nadenken.’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Verder lezen

De duizend vragen van Samya Hafsaoui

De carrière van Samya Hafsaoui (26) maakte dit jaar een grote sprong. Ze schrijft voor de populaire serie Vakkenvullers, presenteert en maakt programma’s. Als klap op de vuurpijl schreef Samya dit jaar haar eerste boek. Op haar Instagram zet ze belangrijke onderwerpen als mediarepresentatie op de kaart. ‘Mijn grootste doel is dat we met heel Nederland door één deur kunnen’.

Dit vergeet ik nooit meer

Zoals 2020 niet snel zal worden vergeten, zijn deze onvergetelijke momenten van CJP’ers ook lastig uit het geheugen te wissen. Van een uitje naar het theater tot een onschuldig filmavondje op de bank: ze staan voor eeuwig op je netvlies gebrand.

Treat yourself

Gefeliciteerd! Jij hebt 2020 overleefd! En dat is wel een cadeautje waard: gun jezelf nog één laatste bestelling dit jaar (dan gunnen wij je wat korting)