Zo ziet ongesteldheid eruit

Wij krijgen het warm van jong talent. Daarom presenteren we met alle liefde beeldend kunstenaar en fotograaf roze meike, die zich als zwarte queer vrouw te weinig terugziet in de kunstwereld en daarom zichzelf fotografeert. ‘Ik maak mijn eigen representatie.’

Tekst Rick van Veluw
Fotografie roze meike

Ha meike! Hoe ben je op het fotografie-pad geraakt?

‘Zolang ik me kan herinneren maak ik foto’s. Voor mijn zestiende verjaardag kreeg ik mijn eerste digitale camera van mijn moeder. Je kon daarbij een app downloaden en dan zag je wat je camera zag. Dat maakte het heel makkelijk om zelfportretten te maken en daar is mijn interesse begonnen. En dat is nooit gestopt eigenlijk.’

Waarom fotografeer je jezelf graag?

‘Door die camera kon ik mezelf makkelijk fotograferen, maar ik maak vooral zelfportretten omdat ik mezelf niet terugzie in de kunstwereld. Niet in het museum, maar ook niet op de Willem de Kooning Academie waar ik studeer. De lesstof is door witte mannen geschreven en de docenten zijn voornamelijk witte mannen. Daar kan ik me niet in herkennen. Ik wil mijn eigen representatie maken en ben daar nog steeds mee bezig.’

Je noemt jezelf ‘roze meike’ en op je Insta-feed zie ik ook veel roze. Wat betekent de kleur roze voor jou?

‘Ik word er blij van. Toen ik 17 werd, gaf ik mijn eerste huisfeestje met het thema ‘roze’. Dat heb ik toen drie jaar op rij gedaan. Als ik roze draag, denk ik daaraan terug en word ik vrolijk. Ik wil de kleur roze ook reclaimen. Het is altijd zo van ‘roze is voor meisjes’. Ik vind het leuk om roze in een minder meisjesachtige, tuttige context te zetten.’

In je fotoserie period. zie ik ook veel roze. Je begon deze fotoserie over je menstruatie in 2018. Waarom?

‘Ik vind het hele fenomeen van iedere maand bloeden – of meerdere keren per maand, of juist minder – heel interessant. Ik ben sinds mijn 13e ongesteld en kan me herinneren dat ik op mijn 15e tekeningen maakte van mensen met maandverband. Sinds ik een analoge camera heb – sinds 2018 -, ben ik het vast gaan leggen.’

Is je menstruatie voor jou een zware tijd?

‘Ja. Sowieso duurt het altijd zes of zeven dagen. Dat is een week waarbij ik weet dat ik in de buurt van een wc moet zijn. Ik heb al meerdere keren school moeten missen omdat ik de eerste drie dagen van mijn ongesteldheid de deur niet uit kom. In de fotoserie zie je ook dat ik met sushi en pizza in bed lig. Ik kan gewoon niet koken als ik ongesteld ben, ik kan niet langer dan een halfuur staan door de pijn.’

Heftig dat vrouwen hier altijd doorheen moeten.

‘Niet alleen vrouwen. Ik vind het belangrijk dat het taalgebruik rondom menstruatie genderneutraal is. Niet iedere vrouw ervaart ongesteld zijn. En er zijn mensen die geen vrouw zijn, en wél ongesteld worden.’

Je stelt je kwetsbaar op in deze serie. Vind je dat niet lastig?

‘Ja heel erg. Deze serie hangt in Kunstpodium T in Tilburg. Toen ik met de curator sprak over hoe ik het wilde laten zien, stelde zij een raamexpositie voor. Dan kan iedereen die langsloopt het zien. Mijn eerste gedachte was: ik wil die foto’s heel klein, want ik ben dat, en op sommige foto’s heb ik alleen een onderbroek aan. Heel kwetsbaar en naakt. Maar ergens vind ik het fijn om mezelf juist zo te laten zien. Er zit kracht in kwetsbaarheid. Ik moet nog leren daar helemaal rust in te vinden, maar ik vind het belangrijk om mezelf te laten zien.’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Verder lezen

De duizend vragen van Samya Hafsaoui

De carrière van Samya Hafsaoui (26) maakte dit jaar een grote sprong. Ze schrijft voor de populaire serie Vakkenvullers, presenteert en maakt programma’s. Als klap op de vuurpijl schreef Samya dit jaar haar eerste boek. Op haar Instagram zet ze belangrijke onderwerpen als mediarepresentatie op de kaart. ‘Mijn grootste doel is dat we met heel Nederland door één deur kunnen’.

Dit vergeet ik nooit meer

Zoals 2020 niet snel zal worden vergeten, zijn deze onvergetelijke momenten van CJP’ers ook lastig uit het geheugen te wissen. Van een uitje naar het theater tot een onschuldig filmavondje op de bank: ze staan voor eeuwig op je netvlies gebrand.

Treat yourself

Gefeliciteerd! Jij hebt 2020 overleefd! En dat is wel een cadeautje waard: gun jezelf nog één laatste bestelling dit jaar (dan gunnen wij je wat korting)